Mountainbike

Gillar du att cykla och bor söder om Stockholm har du kommit rätt!

Här i Tullinge SK cyklar vi MTB i fantastiskt fina skogar som sträcker sig mellan Tullinge/ Tumba och Lida. Många av oss cyklar även Cykelcross på olika tränings-& tävlingsbanor och några gillar farten på asfalterade landsvägar. Vissa av oss tävlar regelbundet och några bara tränar för skoj och för att må bra. Du känner lätt igen oss på de snygga cykelkläderna, på vårt snygga sätt att cykla och på vår fina klubbsammanhållning.

Grundregeln i föreningen är att alla ska ha roligt och att alla kan vara med. Se mer info I de olika undermenyerna till vänster (där står allt du bör veta angående träningar och övrigt bra att veta)

Smörj kedjan och kom ut och le, skatta och lek i skogen tillsammans med oss andra i Tullinge SK.

Kontakta oss: mtb@tullingesk.se

Mountainbike

När - träningar

Tulllinge SK MTB tränar gemensamt på onsdagar

Vårsäsongen 2024 startar onsdagen den 27/3. 

Plats: Klubbstugan vid Brantbrink

Dag & Tid:
Måndagar, samling klockan 17:50 (vi cyklar iväg kl 18,00)
 
Typ av träningar:
Onsdagar: för alla grupper, varierad träning, varje enskild grupp har eget upplägg 

Hur

TSK MTB har som policy att efter tre genomförda träningar måste man vara medlem för haka på. Mer information om medlemskap i klubben hittar ni här:

MTB-cykling är en fantastisk sport där kondition, koordination, styrka, balans, mod, fina välfungerande cyklar och kamratskap binds samman. 

Alla personer har såklart inte samma fysiska förutsättningar. För att få en väl fungerande träning har vi därför delat upp cyklisterna i fem olika grupper.

Grön grupp. Enklare slingor i närområdet. Ålder 6 och uppåt. Femåringar som fyller 6år innevarande termin är välkomna i sällskap med medcyklande förälder. 

Gul grupp. Lite längre slingor än grön grupp och mer specifik teknisk träning.

Blå grupp. Strukturerad träning med inslag av intervallövningar och teknisk cykling där vi lär oss att cykla över hala rötter och vassa stenar . Här rör vi oss på ett större tränings område. 

Röd grupp. Strukturerad träning med ett högre tempo där vi ofta cyklar på mer avancerade partier. Det innebär att exempelvis dropp och hopp kan ingå. Några har börjat att tävla i denna grupp.

Svart grupp. Här finns våra snabbaste ungdomar/vuxna som regelbundet tävlar och har viljan att bli bättre. Oftast hårda jobbiga intervallövningar som varvas med svår teknisk cykling. OBS, för närvarande är svart grupp pausad p.g.a. för lågt deltagarantal.

Vuxen grupp. Gemensam cykling på längre slingor eller exempelvis varvbanor. Tanken är att du som förälder skall kunna vara med cykla och ändå hinna möta dina barn efter träningen. Tränar oftast ihop med svart grupp. 

 

Ledare för grupperna:

Grön: Ludvig Bloss

Gul: Erik Ryno

Blå: Josefin Illergård, Kristofer Westergren

Röd: Björn Normark, Robin Wickström, Peo Persson

Svart: –

Vuxen: Jens Lambert, Stefan Wisborg

Att tänka på

Om Träningarna

Träningarna startar kl 18:00 och håller på i cirka 60-100 minuter, beroende på grupp

Ingen föranmälan krävs, men kom i tid – annars finns risken att vi redan rullat ut i skogen.

Upprop klockan 17:50 och avfärd kl 18:00, lördagar avfärd 10:00

Förkunskaper

Att cykla i skogen över rötter och stenar är inte som att cykla på asfalt till skolan.

Det är inget krav att man ska cyklat i skogen tidigare men man bör känna till att svårigheten ökar markant.

Vad ska man ha med sig?

  • En väl fungerande cykel som tål att skakas om i skogen.
  • En hjälm
  • En vattenflaska
  • Extra slang för eventuella punkteringar (ej krav men det är mycket bra att ha)

Info till ledarna.

Det är bra om vi är minst 2 vuxna /grupp där en cyklar först och en sist. Den som ligger sist har då uppsikt över barnen (så kallad kvast) som ser till att ingen kommer bort eller cyklar fel. p.g.a. trötthet, cykelhaveri m.m.

Ett tips till oss vuxna är att vi har varandras telefonnummer + plåster och extra slang+verktyg med oss.

Cyklar.

Tänk på att cyklarna ska vara i bra skick inför varje träning. Man har mycket ”teknik/mekanik” på cykeln som måste fungera. (detta är än viktigare när man cyklar i skogen över stock och sten)

Tvätta regelbundet av cyklarna, kontrollera bromsarna och växlarna. Smörj in den rengjorda kedjan med ändamålesnligt smörjmedel och torka av överskottet. 

Underhåller man sin cykeln regelbundet blir träningen både roligare och säkrare. Samtidigt ökar du även cykelns livslängd markant.

Det är också bra träning att byta en slang då och då (utan att ha punktering) så att man vet hur man skall göra.

Lätt cykel! Tycker ditt barn om att cykla. Var då snäll mot honom/henne och köp en lite dyrare och lättare cykel. Att låta ungarna cykla runt i skogen på en tung sk “Biltema-cykel” är inte snällt. Där dom andra cyklisterna elegant hoppar över rötter och stenar måste troligtvis ditt barn gå av cykeln och knuffa den.

Önskar ni en träff där vi snabbt går igenom val av cykel, cykelns olika delar, inställningar och vilka detaljer som bör genomgå regelbunden service kan detta ordnas, säg bara till. (Observera att vi inte hinner prata om sådant före träningarna, då måste fokus vara på cyklisterna träning)

Checklista:

*Tvätta cykeln så att den är ren och fin inför nästa träning!
*Kolla lufttryck och slitage/skador på däck.
*Hjul. Sitter de fast? Snurrar de som de ska?
*Bromsar. Fungerar både fram- och bakbroms som de ska? Skrapar hjul/bromsskiva mot beläggen så att det rullar dåligt? Justera!
*Växlar. Fungerar alla växellägen? Kan kedjan hoppa? Justera om nödvändigt!
*Torka av kedjan med en trasa, smörj med ändamålsenligt smörjmedel och torka slutligen av överskott med en trasa.
*Sitter alla komponenter fast ordentligt? Känn efter och försök vrida på styre/styrstam/sadel/sadelstolpe/reglage. Sitter något löst, som inte skall sitta löst? Dra åt försiktigt, lite i taget, med ordentliga verktyg.

Om du är osäker på hur du skall göra, våga fråga! En cykel består i grund och botten av relativt simpla komponenter – men är de justerade/monterade/servade/använda på fel sätt så kan de lätt gå sönder i onödan.

Allmän info

Tullinge SK är i grund och botten en orienteringsklubb. Nuförtiden har vi även sektioner för både längdskidor och cykling. Vi cyklister består av cirka 10% av klubbens alla medlemmar.

Många av klubbens aktiviteter skiljer sig åt och webbsidan kan därför ses som något förvirrande för nya medlemmar. (Tänker mest på träningsupplägg, träningstillfällen, klädbeställningarna,  tävlingsanmälan, försäkringar m.m)

 

Ska därför försöka stapla upp några saker som (även) berör cyklisterna.

Klubbstugan

  • Alla medlemmar i klubben har tillgång till denna klubbstuga.
  • Den ligger fint belägen vid Brantbrink, Tullinge. Skogen är närmsta granne och här finns dusch, bastu, kök, möteslokaler, stort samlingsrum och ett litet gym.
  • För att komma in i klubbstugan krävs en egen personlig kod. För att få en egen kod, Se rubrik “passerkod till klubbstugan” under länk http://tullingesk.se/index.asp?z=1645

Medlemskap

  •  Hur blir jag medlem? Steg 1, Börja med att komma förbi på en onsdagsträning och prata med en av cykeltränarna. Steg 2, Välj vilket typ av medlemskap du vill ha och betala sedan in beloppet. För priser och mer info, se http://tullingesk.se/index.asp?z=1251
  • Som medlem får du träna och tävla för Tullinge SK tillsammans med alla andra klubbmedlemmar.
  • Som medlem får du gärna hjälpa till att träna (eller bara cykla med) på barn- & Ungdomsträningarna. 
  • Som medlem bör du även hjälpa till med våra egna tävlingsarrangemang och diverse småsysslor i klubbstugan.
  • Som medlem får du även träna och tävla med/ för orienterings- & skidsektionen.

Försäkring

  • Med en Årslicens (som krävs i tävlingsklasserna,  ej i motionsklass) är du försäkrad på tävling och träning. Var och en har sitt eget ansvar att se över sina försäkringar.

Hjälpa till

  • Alla i klubben jobbar ideellt. Är du själv inte cyklist men känner att du ändå vill hjälpa till. Hör av dig för vi behöver dig! 

Tävling

Klart du ska tävla för Tullinge SK.

Var god se kommande arrangemang till vänster. Det finns många MTB-arrangemang runt om i Sverige och även cyclo cross-arrangemang. Ett bra att ställe att se vilka tävlingar som finns är att titta på Swecycklingonlines tävlingskalender https://www.swecyclingonline.se/

Att tävla för Tullinge SK är gratis som barn. För ungdomar betalar klubben tävlingar om tävlingsavgift erlagts.

För att få ersättning för utlägg skall kvitto uppvisas och utläggsblankett (din tränare kan ge dig sådan) skall fyllas i och attesteras av någon i cykelkommittén.

OBS! Se diverse tävlingsinformation i de olika undergrupperna till vänster.

Har du frågor kontakta din tränare eller skicka en fråga till mtb@tullingesk.se

Licens

Som tävlande cyklist finns det 3 olika alternativ angående licens.

  • Ingen licens = Som startande i motionsklassen i ex Cykelvasan och i Långloppen (ex LidaLoop) behövs ingen licens.
  • Engångslicens = Kan vara ett alternativ om man enbart ska man tävla 1 till 3 tävlingar/ år alternativt uppgradera sig från motionsklass till Sportklass vid enstaka tävlingar.
  • Årslicens = För dig som vill tävla ofta.

En tävlingslicens är en ID handling som berättigar cyklisten att tävla i den klass den är licensierad i, på tävlingar sanktionerade av SCF (Svenska CykelFörbundet). Genom att vara licensierad är cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter.

Att skaffa licens.

  • Engångslicens köpes oftast i samband med anmälan till tävlingarna, ibland även på tävlingområdet. 
  • Årslicensen beställes via Tullinge SK.
  1.  Betala den årliga medl.avgiften till TSK så att ni finns aktiva i Idrottonline. (=Verksamhetssystem för att länka ihop medlem, förening och förbund) För helt nya medlemmar tar det en stund innan ni finns upplagda där.
  2. Meddela klubben vilken licens ni vill lösa. (Se länk längre ner)
  3. Klubben ansöker om licens i Idrottonline.
  4. Var och en betalar sin licens själv. För ungdomar upp t.o.m 16 år står Tullinge SK för licenskostnaden. Denna kostnad regleras efteråt mot uppvisande av kvitto.
  5. När betalning är gjord godkänns licensen av SCF i systemet och licensen skickas till cyklistens hemadress. 

För mer information angående olika licenser och priser se länk.

http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/SvenskaCykelforbundet/Licenser/

Exempel på barn- och ungdomstävlingar

Är man ung och vill börja tävla finns det flera tävlingar i stockholmsområdet.

Det är exempelvis Stockholms cupen, Täbys Ungdomscup och vår egen Lilla LidaLoop. 

Har man suget att tävla mer ger vi nedan förslag på andra bra och roliga tävlingar.

Har ni frågor och funderingar om just Barn- & Ungdomstävlingar kan ni kontakta Jens Werner eller Erik Ryno. 

PS.  På hösten startar CykelCrossäsongen där alla med MTB kan vara med. Här finns både Stockholmscup och Sverigecup. Grymt rolig cykelform som du inte bör missa  DS. 

 

Förslag på bra tävlingar i mellansverige. 

Keps Cup

Kolmårdsbiken

Gävle ungdomscup

Lida Loop

MTB-vättern

Lilla Mörksuggejakten (Rättvik)

Ungdomscykelvasan

Swecup XCO Sigtuna

MTB Adventure

Sök på tullingesk.se

Inloggning