Långpass: från Södertälje till Örebro (2012-03-04)
Kategori: Träning
Karta/område: Svealand
Land: Konungariket Sverige
Distans: Skridskor
Sträcka: 151.25 km
Tid: 575:32
Total sträcka: 152 km
Tid: 9 timmar, 50 minuter
Skrinnare: Henrik Persson, Johan Eklöv (TMOK)

Ett rejält långpass med skridskoåkning. Start strax norr om Södertälje till Örebro.

Min rapport från SSSK.se :
Turen började på knagglig is. Utmed Enhörnalandet, förbi Ridösundet och sedan rakt mot Stallarholmen.
Den jobbiga dimman skulle kunna göra det svårnavigerat. Körde på klassisk orienterarmanér att rakt på går snabbast och körde bara med GPSen, vilket fungerade ypperligt hela turen.

I Stallarholmen blev det till att knata lite och då bommade vi lite på vägarna men sedan ny fart på samma knaggliga is mot Strängnäs. I Strängnäsfjärden blev isen lite bättre och framförallt bättre sikt. Uppe vid Djurgårdsudd tog vi fikapaus och lyssnade på isens alla olika läten.

Sedan vidare i dimman. Tog sikte på några öar längs vägen mot Blacken. Torshälla huvud susade förbi och vips så var vi framme för en promenad i Kvicksund. Efter Kvicksund blev isen ännu bättre men framförallt sprack vädret upp och åkningen blev riktigt fin in till Kungsör där bil väntade.

Färden gick till Hjälmaresund där nästa femmilaåk skulle avverkas. Till en början gick det trögt men solen sken i alla fall.
Någonstans efter ön Valen blev isen bättre och även lite starkare medvind. Till en början på Hjälmaren kändes det som om vi hade sidvind.

Valde att gå på norra sidan om Björkön, men det var inte helt lysande vägval. Det vi bommade på idag var inte vägvalen på isen utan på öarna. Fick gå lite extra för att hitta stabil is ut från ön. Till Äsön tog vi inga risker att fastna i vassen så vi klev av vid Ekudden och gick på vid grustaget.

Åkningen in till Örebro och Rävgången var en fröjd. Medvind, sol i ansiktet, Örebros siluett därframme och dagens bästa is.

Såg sju havsörnar på Mälaren (vid Granfjärden) och 12-14 havsörnar på Hjälmaren (mellan Valen och Björkön). GPS är grejen när dimman är framme. Gick otroligt smidigt. Fick lift med en familj upp från målplatsen i Örebro till tågstationen.
Visa kommentarer (0)
 
Långpass: från Södertälje till Örebro (2012-03-04) Långpass: från Södertälje till Örebro (2012-03-04)