10MILA 1995 - str 1 (1995-05-06)
Kategori: Tävling
Karta/område: Riala
Arrangör: Föreningen Tiomilabudkavlen
Land: Konungariket Sverige
Sträcka: 1
Fick vara med att göra en av orienteringssportens mesta klassiska bommar.
Kontroll 1 på 10MILA 1995 - en hängsträcka

10MILA 1995 - Riala

Gjorde som knatte och senare ungdom ett antal 10MILA från åskådarplats och det var en bit in på 90-talet jag själv fick göra premiär.
Ett av de starkaste minnena är från 1995 och startsträckan där jag trängdes bland 447 andra herrar en mörk regnig lördagskväll utanför Riala.
Samma år var det även premiär för elektronisk stämpling med Regnly (senare Emit).

På vårsäsongen hade jag drillats på startsträckor så den här var bara en i mängden och visst var jag nervös att inleda för klubbens förstalag för första gången.
Men det var en hängsträcka så det kunde inte gå fel här. Eller?

Pang! Så var vi iväg då. En rustning direkt över gärdet och bort en bra bit mot startpunkten. Höll mig inte längst framme men rätt långt fram för att ha koll på andra lag.

Klungan var otroligt bred efter startpunkten mot ettan.
Springer över de första gärdena och jag läser av och är med. Passerar sumpskogen, läser av och är med. Passerar ytterligare ett gärde och jag vet exakt var jag är.

Sedan händer det som inte ska hända.
Minns inte exakt vad som hände men vi drar för mycket vänster, alla litar på någon annan.
Vi kommer upp på höjden på hygget och ingen verkar fatta var vi är... Det står 446 man och kliar sig i skallen. Endast en, Björn Rundlöf från Väsby hade redan insett misstaget och fick ettan ensam i tät.

När alla kliat sig färdigt vrider vi rakt norrut och jag läser in mig på vägen. Alla litar på någon annan. Alla hänger på.

Eftersom jag läst kartan så mycket har jag halkat efter lite i den bommande klungan.
När vi tar ettan är jag bland de sista i den 300 löpare stora klungan som bommar ettan. En del fattade tidigt vad som skedde andra hängde bara på.

Resten av mitt lopp går i hänglöpandets tecken.
Råhäng och vad jag minns hade jag stora problem att försöka springa om folk dessutom. Bommen satte väl sig i benen och det fanns inte det där vanliga klippet i steget.
Växlade på en urusel 273:e plats för TSK 1, 10:15 efter. Dessutom var det uruselt väder...
Visa kommentarer (0)
 
10MILA 1995 - str 1 (1995-05-06)