Salpa-Jukola 2011 (2011-06-18)
Kategori: Jukola
Karta/område: Harju-Länsikylä, Virolahti
Arrangör: Vehkalahden Veikot
Land: Finland
Distans: Långt och hårt
Sträcka: 2
Sträcka: 13.39 km
Tid: 92:13
Ett riktigt trevligt Jukola orienteringsmässigt men det gick inte så vidare med orienterandet.

Innan jag redogör för loppet var det intressant efteråt att få veta att jag och Schüppi drabbades av gafflingsfelet som ett hundratal lag hade. Läs mer på http://news.worldofo.com/2011/06/20/jukola-2011-forking-error/

Felet var att vi hade både den gafflande kontroll 5 och 20 samma fast vi inte skulle haft det.
Det intressanta hade varit om jag inte haft de kontrollerna, då hade det kanske blivit mindre bomtid.
Det var på dessa två kontroller jag bommade mest.

Tog ett helt eget vägval till ettan bara för att få en lugn inledning och ha tid att läsa kartan. Verkar knappt ha varit många andra som tog det vägvalet för det saknades stråk in mot kontrollen. Tvåan till fyran gick fint.

Mot femman så kör jag rakt på över berget. Är inte så noga med att läsa av detaljer utan tittar bara på kompassen ner mot diket. Efter diket var det inte så mycket spår men en del andra löpare och jag litar blint på kompassen.
Tror mig ligga mycket närmare strecket än vad jag gör. Tänker efter att jag passerat måsten så ska jag upp på högsta höjden och följa höjden. Ser en del löpare försvinna åt rätt hål men tänker att det är gafflat. Drar alltså upp på fel höjd och traskar omkring i grönområde med en massa sten. Kommer ner till hygget och inser misstaget. Tänker att dra bara norrut så kommer stigen, men den kom aldrig. Missade att jag sprang över den och får vända ner igen. Kommer sedan ner på stigen igen och får kontrollen. Den var inte svår, men jag gjorde det svårt för mig.

Liten miss på sexan då alla stannade för tidigt. Till sjuan följer ledet stråket som förstasträckan lagt och det korrigeras först när vi kommer upp på berget. Kontroll 8-15 går fint.

Till 16:e gör jag misstaget att förlita mig för mycket på tidigare sträckors stråk in till kontrollen. Väljer stråket till en annan kontroll när jag bara skulle följt stora stigen. Helt fel. Totalslut i huvudet på det. När jag inser felet försöker jag läsa in mig, men är väldigt osäker eftersom det står folk överallt och försöker läsa in sig. Drar tillbaka upp till sandplan och tar kontrollen på rätt sätt.

17-19 går rätt fint. Tvekar lite in för 17e men får precis som många andra lilla branten innan och kör en säker ingång.

Till 20e gör jag ett paralellfel. Tror mig ligga under strecket och passerar en större höjd och upp mot några stenar. Tror det är ungefär under strecket, men det är helt fel. Kommer upp i en grön sänka och kör en 50/50 på vilken grön sänka jag står i. Väljer naturligtvis fel sänka och drar norrut. Där står en ryss och muttrar någonting som jag inte förstår, men uppenbart är att vi är fel. Tillbaka och försöker läsa in mig. Chansar att jag måste tillbaka lite och uppåt. Klättrar upp för branter och över trän. Passerar ett par gubbar från sträcka 1 och vips så sitter kontrollen där.

Till 21an följer jag ett upptrampat stråk men har koll hela sista 400 metrarna var vi är så det blir en enkel kontrolltagning. Bommar sedan med 10 andra gubbar 23:an då vi återigen följer fel stråk.

Slutsatsen blir att inte lita för mycket på stråken och i synnerhet i år då man bitvis sprang i samma stråk som sträcka 1 och sedan helt nya stråk för sträcka 2. Banläggaren hade tänkt till där.

Total bomtid blir 9 minuter eller kanske 10. Inte speciellt lysande. Undra hur det gått om jag hade fått en annan gaffling... Eller om Schüppi fått en annan gaffling.
Visa kommentarer (0)
 
Salpa-Jukola 2011 (2011-06-18)