Tullinge SK Tullinge SK     Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Åströms Rör
Vicky Teknik AB
Trimtex
Mila Halogen

Långhelg med 10Mila och Swedish league


Skrivet av EK - Rikard mha Peter B, Yvonne o Anders K Inlagt  2023-05-23 08:44:12
Uppdaterad 2023-05-23 16:16:01

Herrlagen bild 1 Herrlagen bild 2, foto båda Anders Kärrström TSKs damlag. Foto Yvonne Andersson TSK:s ungdomslag. Foto Peter Bergman

 

Filer
 TSK:s ungdsomlagsresultat (.pdf-format)
 TSK:s damlagsresultat (.pdf-format)
 TSK:s herrlagsresultat (.pdf-format)

Ett stort gäng TSK-löpare begav sig den gångna långhelgen till Skellefteå för en medeldistans i Swedish league, en sprintstafett samt årets 10Milakavle. Rekordlångt norrut för 10Mila. För första gången också med arena, växlingar och målgång inomhus. Läs mer.

Resandet till Skellefteå var spritt i lite olika grupper beroende på vilka dagar man skulle tävla. Deltagarna i torsdagens Swedish league anlände redan på onsdagen till boendet i en av stadens skolor, ca 3 km från arenan. Utlagda madrasser på golven och med vissa självhushållsmöjligheter.

Torsdag Medeldistans i Swedish league

Fina förutsättningar med soligt väder, arena vid ortens golfbana och en flack men bitvis detaljrik norrländsk kustterräng. Dessutom en sista möjlighet slipa på tekniken inför lördagens 10Mila. TSK hade 28 anmälda till start. Simon Imark var 13:e i herrarnas huvudklass och ligger nu 5:a i totalen efter 5 deltävlingar. Flera TSK:are stod för stabila insatser.

Samtliga TSK resultat här: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=36963&organisationId=410

Totalställning Swedish league: https://eventor.orientering.se/Standings/View/Series/1194

Fredag Team Sprint i centrala Skellefteå

Arena på Stora torget i Skellefteå, eller ”Möjligheternas torg” som det heter. Vädret var åter strålande med sol och 20 graders värme. I fonden kunde vi njuta av världens högsta trähus, 20 våningar högt och uppkallat efter bygdens stora författare Sara Lidman (1923-2004).

TSK:s ungdomar tog stafetten som en uppvärmning inför 10mila.  och hade uppenbarligen snabba fötter. Laget slutade på en hedrande 15:e plats av 44 startande lag.

Resultat: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=44198&eventClassId=539714

10Mila-kavlarna

Arenan var placerad i Skellefteå AIK:s hemmaplan Skellefteå Kraft Arena. Med det oerhört fina vädret kom inomhusupplägget kanske inte helt till sin rätt i o m att många ändå valde att följa löparna utanför arenan. I alla fall under de ljusare timmarna. Men, man kan ju inte klaga på ett sådant väder 😊.  Starterna genomfördes p.g.a. en trång utfart ur arenan genom en lite annorlunda startmetod enligt liknanade modell som vid landsvägscykel. Löparna släpptes fria efter att alla tagit sig ut ur arenan. Metoden kommer diskuteras ett tag framöver.

TSK hade en egen loge som bas och under natten fungerade det utmärkt att följa tävlingen där och att vid växlingar kliva ut på läktaren och heja fram våra löpare.

Samtliga sträckor hade en tuff inledning med en stigning halvvägs upp i slalombacken Vitbergsbacken men var i övrigt inte alltför kuperad. Detaljrikedom varierade kraftigt. Bitvis mycket detaljfattigt och bitvis mycket detaljrika sluttningar. Utmanande tempoväxlingar i teknik och kontrolltagning med andra ord. Det rekordnordliga läget och senare tävlingsdatumet än det vanliga innebar också färre nattsträckor i 10Milakavlen.

Ungdomskavlen 10Mila

TSK ställde i år upp med ett lag i ungdomsklassen med 5 ungdomar (Pontus, Fanny, Stina, Ellen och Miranda). Ålder får vara upp till HD16, minst två sträckor ska i sin helhet springas av tjejer och sista sträckan måste i år springas av en tjej.

Tullinge startade starkt med Pontus som visade god form och tog in laget på en 51:a plats. Tyvärr visade det sig att det blev felstämpling redan på den första gafflade kontrollen. I stridens hetta och i den stora klungan hade Pontus missat kodsiffran. Synd, men så kan det vara och inte minst en viktig lärdom för framtiden. Pontus fick dock en fin revansch på herrkaveln senare under kvällen (mer om det senare). Fanny, som sprang andra sträckan, var dock ovetande om missödet och hade god fart ut från arenan och runt banan. Hon följdes sedan av Stina och Ellen på sträcka 3 och Miranda på den lite längre sista sträckan. Hade laget var stämplat rätt hade de slutat på en fin 83:e plats av 137 startande lag. Förra året i Ånnaboda kom TSK:s förstalag på en 62:a plats av 252 startande lag. Trots felstämplingen var stämningen god och ungdomarna kunde heja på damlaget på eftermiddagen samt ladda för nattens stora äventyr, där även Pontus fick chansen på sträcka 3.

I täten svängde det kraftigt under stafetten och det gick generellt sett betydligt snabbare än vad banläggarna förväntat sig.

Sammantaget var detta ett riktigt äventyr för ungdomarna som fick med sig massor av viktiga lärdomar inför framtiden. Vi ser redan fram emot Nynäshamn 2024 då vi hoppas kunna starta med många ungdomslag från TSK.

10Milas damkavlen

När damernas stafett summeras kan vi konstatera att det blev en 71:a samt en 135:e plats. Efter att Andreas Aasa delgett oss tankar kring orienteringsstrategier i Skellefteå var det med tillförsikt och respekt vi tog oss an den Norrländska terrängen. I PM gick att utläsa att “Terrängen består av härligt lättlöpt skogsterräng med mycket god sikt och få områden med löphindrande partier. Undervegetationen begränsar inte löphastigheten på något sätt. Kuperingen är måttlig med inslag av brantare sluttningar med stor detaljrikedom.” Med den beskrivningen blev vi kanske lite lurade och trodde att det skulle vara mer lättlöpt än vad det sedan i själva verket uppfattades av löparna.

Efter två sträckor låg första och andra laget i princip sida vid sida efter att Ella och Madara samt Sofia L och Tilda avverkat sina sträckor. “Långa dagen” tog sedan vid och då är det svårt att matcha vår Anna som gärna springer långt. Klara gjorde det bra och kämpade på för andra laget. Placeringsmässigt blev det inte så stora omkastningar för TSK lagen efter tredje sträckan efter att Ellinor och Johanna samt Nova och Lina avverkat de två återstående sträckorna och tagit de båda TSK-lagen i mål.

Ingen Södertörnsterräng i år men det ser vi fram emot i Nynäshamn 2024!

10Milakavlen

Under löparsamlingen tidigare på dagen upprättades transportschema mm som gällde under hela tävlingen. Yvonne, Anders, Peter och Henrik jobbade i skift under kväll, natt och morgon.

Startlöparna i våra två lag, Tomas och Björn, gjorde båda bra sträckor och TSK fick en bra inledning på stafetten. Båda syntes ofta i TV produktionen vilket uppskattades av våra supportrar.

Ett helt gäng ungdomar m.fl. hängde med och hejade under hela tävlingen. Riktigt kul och det uppskattades verkligen!

Vårt förstalag genomförde tävlingen på ett genomgående stabilt och bra sätt efter förutsättningarna. Placeringen blev 39. Potentialen för en bättre placering finns helt klart. Bland flera fina insatser bör ändå nämnas att Simon Imark återigen blev sträcksnabbast på sin sträcka. Denna gång på långa nattsträckan. Lagets yngsta löpare, 17-årige Olof Arevång, gjorde det också bra på str 3. Trots ett inte helt optimalt utgångsläge.

Lag 2 genomförde också tävlingen på ett stabilt sätt, men råkade dessvärre ut för en olycklig felstämpling. Dock som sagt ändå bra och stabilt genomfört i övrigt.

Se bifogade resultatsammanställningar för TSK-lagen i alla tre stafetterna.

Samtliga 10Milaresultat länk till Livelox för GPS-spår m.m. i eventor: https://eventor.orientering.se/Events/Show/43111

Bilder är på gång.

Vi ser fram mot många lag vid nästa års 10Mila i Nynäshamn!

Men nu närmast väntar Sprint-SM i Lund till nästa helg där TSK har 5 löpare till start. Lycka till!


  Länkar
  

 

Skriv in kommentar

Namn  
E-post (frivillig)  
Kommentar  
Kod   Lägg ihop fem plus sju =
 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2020