Tullinge SK Tullinge SK     Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Åströms Rör
Vicky Teknik AB
Trimtex
Mila Halogen

Tre medaljer till Simon Imark på student-VM!


Skrivet av EK - Rikard Inlagt  2022-08-22 20:51:09
Uppdaterad 2022-08-22 20:58:55

Simon o Viktor Svensk på pallen på medeln. Foto: Svensk orientering. Banan på långdistansen

 

Simon Imark tog två individuella silver och ett stafettguld vid student-VM i orientering som under helgen avgjorts i Schweiz. Vi har fått en kort pratstund med Simon som är kvar i Schweiz för en träningsvecka på höga alpina höjder i och runt Arosa.

Stort grattis till medaljerna!

Du tog ett silver på långdistansen i torsdags, endast 31 sekunder efter hemmalöparen Fabian Aebersold. Kan du berätta lite om loppet och terrängen öster om Biel?

Simon: Terrängen för långdistansen var klassisk "mittelland" som Schweizarna säger. Det innebär kontinental terräng med ett stort nät av grusvägar och ganska stökig skog emellan. Banan blev således ganska löpbetonad. Som tur var kändes benen väldigt bra den dagen och jag orkade trycka på i högt tempo hela banan.  På sista delen av banan ändrade terrängen karaktär och blev lite flackare och mer diffus. Jag valde att springa lite mer defensivt i det partiet för att inte göra några misstag och tappade lite tid på segrande Fabian. Däremot missade de andra två guldkandidaterna Viktor Svensk och Mathieu Perrin bort sig där så det kanske var ett smart val ändå. 

Och sen var det dags för medeldistans i lördags och det blev ett nytt silver, bara 15 sekunder från guldet som gick till Viktor Svensk, Stora Tuna IK. Svensk dubbel m.a.o. Terrängen var väl delvis annorlunda jämfört med lången då ni nu sprang i Jurabergen väster om Biel, Berätta?

Simon: Medeldistansens terräng var mer lik den skandinaviska terräng som vi är vana med här hemma, med undantaget att det var ganska kuperat. Jag gjorde ett i princip prickfritt lopp förutom en miss på banans 14:e kontroll där jag tappade fokus och tappade riktningen. Tråkigt att tappa ett eventuellt guld på det misstaget men kul att dela pallen med en svensk. 

Och så till sist stafetten igår i samma terräng som lången. Du sprang andrasträckan och det måste kännas bra att få avsluta med ett guld tillsammans med lagkompisarna efter ett redan väl genomfört mästerskap. Hur var det?

Simon:  Det kändes riktigt bra att ta hem stafetten, framförallt framför Schweizarna på deras egen hemmaplan. Min insats på den andra sträckan var jag däremot inte speciellt nöjd med efter en avgörande miss på en kontroll som gjorde att de jagande lagen kom ifatt. Som tur var kunde Viktor Svensk på sista sträckan leverera ett riktigt bra lopp och ta i mål oss på första plats. 

Alla resultat, kartor och GPS-spår från student-VM kan du hitta här: https://orienteering.sport/event/fisu-world-university-orienteering-championships-2/welcome/ 

I början på månaden sprang du även EM i Estland. Du hade det lite tungt på långdistansen, som var den distans du var uttagen till, men gjorde sen en fin första sträcka på stafetten. Vad kan du berätta om EM och kanske även uttagningstesterna inför EM som avgjordes i början på juni?

Simon: På EM-testerna gjorde jag två bra lopp men endast tillräckligt bra för att tas ut på en distans - långdistansen. När det väl var dags att starta i Estland på EM-långdistansen kändes kroppen tyvärr inte alls som vanligt och det blev tuff kamp att ens ta sig i mål. Jag får analysera mina förberedelser och försöka se var någonstans det gick fel. På stafetten några dagar senare kändes kroppen mer normal och jag kunde springa ett ganska bra lopp, vilket i alla fall var en liten revansch från långdistansen fiasko.   

Ni är ett gäng som nu ska träna i högalpin terräng en vecka. Vad är tanken bakom det?

Simon: Hälften av gänget som var med på student-VM, inklusive mig, valde att stanna kvar en vecka i Schweiz och träna på hög höjd i alperna. Först och främst är tanken att få en bra träningsvecka på hög höjd som förberedelser inför både världscupsfinalen i Davos och inför VM nästa år som går i Schweiz och genomförs på hög höjd. Sedan är det inte helt fel att få träna i fina miljöer och njuta av de schweiziska alperna. 

Och till sist, vad är nu planen för hösten? Vilka tävlingar är siktet inställt på?

Simon: Jag hoppas att bli uttagen till Värlsdcups-finalen i Schweiz och göra bra lopp där. Annars är såklart även SM-tävlingarna i Dalarna och Swedish league-finalen i Strängnäs tävlingar jag ser fram emot att springa.

Tack och grattis igen!

 

Resultat, GPS-spår från EM finns här: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-2-with-european-orienteering-championships/welcome/ 


  Länkar
  

 

Kommentarer >> Lägg in en kommentar


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2020