Tullinge SK Tullinge SK   Köp Naturpasset. Registera och betala direkt här på hemsidan   Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Riksten Friluftsstad
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Åströms Rör
Trimtex
Mila Halogen

Markko Pihlman har hastigt lämnat oss

Skrivet av Styrelsen Inlagt  2019-06-09 22:00:58
Uppdaterad 2019-06-09 22:09:06
Sidan visad 1816 gånger

 

I pingsthelgen har vi nåtts av beskedet att vår klubbkamrat Markko Pihlman hastigt har gått bort.

Markko kom till klubben, från OK Milan, i början av 80-talet och satte då fart på seniorverksamheten med hans alltid positiva och peppande bemötande samt inspirerande ”Sebastian Coe-träning”. Hans insatser var med och lade grunden till klubbens herrframgångar under många år på 80- och 90-talen.

Vi minns också Markko som efter sin egen karriär under många år var en entusiastisk och hängiven ungdomsledare. Han var bland annat med och införde ”Årets ungdom” och varje år sedan 1984 har motiveringen i ”Årets ungdom”-boken skrivits av Markko med vacker kalligrafi.

Markko var även grundare av klubbens terräng-KM som 2018 firade 25-års jubileum. Många är vi som kommer att sakna Markkos Närkingska dialekt under de sedvanliga prisutdelningarna med fina priser och nostalgisk information kring löpare och deras resultat i nutid och dåtid.

Vi saknar alla Markko och våra tankar går till Markkos familj

Styrelsen gm Göran

För er som vill skicka en varm hälsning så kommer det att finnas en minnesbok i klubbstugan.

----------------------------------

Lasse Lönnkvist minns

Markko Pihlman uppväxt i Gyttorp, utanför Nora och med finskt påbrå från sin far.

Att Markko nu på ett hastigt sett lämnat oss har jag fortfarande svårt att ta in. De var ett mycket tungt besked som kom under torsdagskvällen.

Göran Längheim ringde under söndagen och undrade om jag som kamperat ihop med Markko under många år i ungdomskommittén, skulle kunna skriva några rader om denna tid. Jag började med lite stolpar men sedan kände jag att jag måste ut på en träningsrunda för att rensa tankarna. 1 tim löpning i Visättraskogen där varje sekund rullade upp möten med Markko var rogivande. Visättraskogen ett träningsparadis både för Markko och mig genom åren. Ett nattpass på 80-talet sprang vi till och med vilse och fick kolla på himlen var upplysta Stockholm låg åt för håll. Så kunde det bli med Markko om vi var inne i en intressant diskussion. Att sedan efter träningen avsluta med en Trocadero då var han nöjd.

Många som kommit till klubben under senare tid har nog inte förstått vad Markko har betytt för Tullinge SK.

När Markko gick in för något så gjorde han det med 100% . De sista 10 åren är det främst terräng-KM som han satt avtryck på.

Markko kom till Tullinge SK i början på 80-talet och kom då med i träningskommittén. Genom sitt engagemang och sin kreativitet kan jag nog säga att han bidragit till att Tullinge då tog fart på sin resa mot att bli en elitklubb. Bra och tuffa träningar och närvaron på träningarna var stor med mycket folk, var ett träningslyft i klubben och det var många yngre löpare som utvecklades, vilket också var en bidragande orsak till att jag och Barbro bytte till Tullinge SK 1984.

Han medverkade till att planera mycket populära lägerveckor under midsommar varje år på olika ställen tex Åland, Idre, Sälen och Norge. Förutom träningar brann även Markko för fiske, och självklart var det inplanerade fisketurer under lägren. Många har nog varit med på dessa som man sällan glömmer. Fiskespöt låg alltid i bilen, och även ett bräckjärn om någon skulle ha låst bommen.

Markko kunde få en ganska trist tillställning att blomma genom sina humörhöjande kommentarer och roligheter. Ja vi som varit med vid ett antal långbord har mycket att minnas.

Efter att arbetat med träningar mm för eliten under 80-talet tog Markko med 100% satsning tag i ungdomskommittén i början på 90-talet. Fick då äran att kampera ihop med Markko under många år. Jag tror att de ungdomar som var med under 90-talet bara har positiva saker att säga om Markko, och att han numera är en förebild som ungdomsledare. På den tiden fanns inte så mycket digitalt, alla banor handritades, så alla träningar av olika slag lagrades i hans och Birgittas sovrum.

Markkos förmåga med ungdomarna var att alla var sedda, både duktiga och nybörjare. Han var en stämningshöjare och inspirerade många på ett bra sett. Många blev också duktiga orienterare.

Jag har hört att han på samma sätt var mycket populär som bildlärare på Södertörns friskola. Där var han även stor del i skolans positiva utveckling, en viktig kugge och fick med skolan på mycket friluftsaktiviteter.

Det var alltså kärleken, konsten och en tjänst som bildlärare som egentligen drog honom till Stockholm.

Ett annat brinnande intresse Markko hade var att fotografera. Han har mängder av bilder på alla ungdomar under 90-talet och speciellt från vår ungdomsresa till Tjecken 1998 som ännu inte blivit visade.  Han har också det sista året hållit på med att digitaliserat alla sina bilder från både papper och dia, som inte heller blivit visade.

Det känns som vi inte blev klara. 

Jag och många med mig kommer att sakna personen Markko, att bara sitta och prata, och höra honom med sina underfundigheter och roligheter skapa en härlig stämning. Man kan också läsa på Erik och Matildas facebooksida för att se Markkos popularitet.

Lasse L


  Länkar
  

 

Skriv in kommentar

Namn  
E-post (frivillig)  
Kommentar  
Kod   Lägg ihop fem plus sju =
 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2019