Tullinge SK Tullinge SK   Köp Naturpasset. Registera och betala direkt här på hemsidan   Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Riksten Friluftsstad
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Åströms Rör
Trimtex
Mila Halogen

Klubbresan till Timrå/Sundsvall - härliga dagar med massor av orientering, gemenskap och glädje!

Skrivet av UngKom Inlagt  2018-05-14 09:54:02
Uppdaterad 2018-05-15 12:24:17
Sidan visad 194 gånger

TC vid Smitingen, Härnösand Henrik har just dykt efter Emilias mobil Alla barn/ungdomar redo för uppdrag Marshmallow-grillning på stranden Tredje högsta tornet byggt av drivved Strand-TC med beach 2018 känsla

 

Vem var egentligen Vildhussen och vad hände natten 6 Juni 1796? Det var en av frågorna på resans quiz om Sundsvallstrakten som deltagarna i årets klubbresa fick klura på i bussen på väg upp till Söråker, strax norr om Timrå.

Resan påbörjades redan på onsdagskvällen med avresa från Tullinge kl 16.00. Vi tog ett matstopp på vägen och anlände till hotellet i Söråker ganska sent på kvällen. Som tur var flöt allt på bra och de flesta kom i säng före midnatt. Vår superproffsiga chaufför Micke, såg till att allt funkade i och omkring bussen.

Lars Nordin, som ordnade resan, hade ordnat boende på Söråkers herrgård i fyra nätter. Detta var en fantastisk anläggning med stora ytor både inne och ute. Det fanns tex två sparkcyklar som var tänkta att åka runt med inomhus, vilket utnyttjades flitigt av några av de yngre deltagarna. Dessutom fanns en stor relax-avdelning, pingis-och biljardbord samt tvättmöjligheter, vilket ytterligare förstärkte känslan av att detta var ett perfekt boende för orienteringsresa med ca 50 personer (35 barn och ungdomar samt 15 vuxna).

På torsdagen var det dags för den första tävlingen. Arrangörerna hade flyttat första start till kl 13.00 vilket alla långväga gäster uppskattade. Vädret var perfekt med strålande sol och ca 10-12 grader i luften. Första dagens TC låg vid Skeppshamn på Åstön. Hela området var tidigare ett militärt övningsområde men är nu ett naturreservat och ägs av Timrå kommun. Utsikten mot havet och klipporna var fantastisk och det var bara att njuta av hela upplevelsen. Orienteringsmässigt bjöds det på medeldistans med massor av kontroller i en detaljrik terräng med viss kupering, men ändå ganska beskedligt jämför med vad som skulle komma. Avslutningen på banorna gick precis vid havet med fantastisk utsikt mot havsbandet. TSK gjorde flera toppresultat den här dagen med framskjutna placeringar. En liten olycka inträffade också när ett barn i gruppen tappade sin mobiltelefon i havet och sjäv hoppade i för att rädda den. Det kunde blivit dramatiskt i det kalla vattnet med hala klippor men det hela redde ut sig efter rådigt ingripande från IKHP’s ledare Klas Karlsson. En av våra ledare, Henrik Bladh, försökte sedan dyka efter telefonen, men tyvärr hade den försvunnit ner på djupt vatten och får räknas som ”missing in action”.

Efter avslutad tävling rullade vi tillbaka till hotellet för lite vila innan vi stiftade bekantskap med den lokala pizzerian som bjöd på god och vällagad mat som uppskattade av alla hungriga orienterare. Kvällen avslutades med roliga lekar och annat skoj.

Andra dagens tävlingar gick i samma område som det första, dvs med TC på Åstön, men med en annan startplats. Samma fina terräng med omväxlande lättsprungen gran och tallskog blandat med mycket detaljrika sluttningar som verkligen satta OL-kunskapen på prov. Även den här dagen lyckades flera TSK-are med att komma högt i listorna, vilket är imponerande med tanke på att väldigt få av oss har sprungit i liknande terräng tidigare.

Efter fredagens tävlingar stannade bussen till vid Porter Café vid brofästet ut till Åstön där det bjöds på en buffé-middag med det som huset hade att bjuda på. Alla åt med god aptit, men vi var nog alla överrens om att klubbstugans soppa överträffade den kulinariska upplevelsen på just detta ställe. Lokalen var dock fantastisk med en stor inglasad matsal i ett gammalt hus, mycket genuint och trivsamt. Gott kaffe var det också, vilket räddade totalupplevelsen!

Efter middagen fortsatte vi tillbaka till hotellet för persedelvård, vila samt lite OL-teori inför lördagens teknik-pass. Vi hann även md ett stopp på en surströmmingsfabrik och handlade lite burkar till kommande klubbkvällar...

När man är i Sundsvall får man inte missa det unika delta-området vid Indalsälvens mynning. Sagt och gjort – vi åkte dit med bussen, en resa på ca 15 minuter. Efter ytterligare 15 minuters vandring över några svajande hängbroar hamnade vi vid en stor sandstrand. Vinden hade då avtagit och det var nästan helt vindstilla – en underbar försommarkväll helt enkelt. Vår superscout Adam ordnade en stor brasa på några minuter där vi sedan grillade marsmallows. Vi hann också med en tävling om vilken grupp som kunde bygga det högsta tornet av drivved som hittade på stranden. Dett vinnande bidraget var ca 8 meter högt – imponerande! Väl tillbaka på hotellet stupade alla sedan i säng på direkten.

På lördagen delade vi upp oss och några åkte på tävlingen i Härnösand medan nästan hela ungdomsgruppen tränade sluttningorientering och kurvbild på två kartor strax söder om Sundsvall. Jan Nordin, Sundsvalls OK, hade lagt träningarna och satt ut snitslarna. Alla barn/ungdomar hade uppföljare och kunde träna på viktiga OL-moment in denna terrängtyp som inte finns i Stockholm. Lunchen avnjöts på norra stadsberget med en härlig utsikt över Sundsvall. Några familjer med yngre barn valde att upptäcka Sundsvall till fots under eftermiddagen medan övriga fortsatte med pass 2 på eftermiddagen.

På kvällen var det en gemensam klubb-middag på hotellet med en utsökt buffé där alla kunde äta sig mätta och belåtna. Lördags-kvällen avslutades med Eurovision-finalen från Portugal. De flesta var vakna under alla de 26 bidragen (bara det en bedrift), men enbart Mello-eliten orkade med omröstningen också. Vi andra vaknade upp till nyheten att Israel hade vunnit och att Sveriges bidrag kom sjua. Kanske är det starkaste minnet killen som hoppade upp på scenen och tog mikrofonen...

På söndagen var det väckning 06.30 för avresa 08.15 till Smitingens havsbad strax untanför Härnösand. Återigen ett strålande väder och en TC direkt på stranden. Markan var belägen i strandbaren och beach-känslan var påtaglig. Orienteringen var härligt brutal med många höjdmeter som skulle avverkas, svåra sluttningskontroller, klapperstensfält, stupbranta kanter, långa vägvalssträckor och ett riktigt fint upplopp på stranden. TSK gjorde nog sin bästa dag i resultatlistorna och vann flera av de tuffaste ungdomsklasserna, vilket visar att TSK’s ungdomar verkligen har utvecklats under året.

När alla var i mål (inkl undertecknad) kunde vi sätta oss i bussen och tänka tillbaka på 4 intensiva och oförglömliga orienteringsdagar i en riktigt fin terräng!

Det känns som att vi verkligen nådde målen med resan. Det var en väldigt fin stämning hela tiden och många vittnade om att gemenskapen och klubbkänslan har stärkts. Dessutom har alla tagit ett steg framåt i sin orientering och fått prova på en ny terrängtyp. Vi har dessutom några ungdomar som vann sina klasser, vilket visar att TSK ligger bra till inför framtiden.

Här följer några kommentarer från deltagarna på frågan ”skriv ner några bra saker med lägret”:

 • Toppenläger
 • Trevliga människor, fått många nya vänner
 • Roliga lekar och att det fanns biljardbord på hotellet
 • Det var kul att bygga torn på stranden
 • Fina tävlingar och fantastisk orientering
 • Toppenväder!
 • Grilla marshmallows på stranden
 • Härlig gemenskap och klubbkänsla
 • Bästa chauffören
 • Jättebra träningar där man lärde sig om sluttningskontroller!
 • Bästa sällskapet
 • Träffade en kille från Västerås
 • Snygga killar på TC
 • Bra tempo på aktiviteterna – ingen stress
 • Bra med tävlingsfri dag
 • Många fina stenar på stranden
 • Träffat nya vänner
 • Häftig toalett på bussen

Vi ser redan fram emot nästa års klubbresa och förslagen på resmål är redan igång!

Hälsar

Reseledarna

Peter, Lars, Henrik, Lina och Thomas

PS

Natten den 6 Juni 1796 sprängde vildhussen en damm vid Ragundasjön som tömdes på 3 miljoner kubikmeter vatten under 4 timmar. Det räknas som en av Sveriges värsta naturkatastrofer och förändrade landskapet totalt, men Indalsälven fick ett fint delta där man kan grilla marshmallows! Micke Karlsson, busschauffören hade alla rätt på quizet, mycket pga sina lokala kunskaper och att hans farfar växte upp i Söråker.

PS2

Fler bilder kommer i bildarkivet.


  Länkar
  

 

Kommentarer >> Lägg in en kommentar
 
Magdalena   2018-05-17 22:42:42
Stort tack till er ledare som fixade klubbresan med allt vad det innebär! Perfekt boende, bra orientering, glada barn och trevligt sällskap (till och med fint väder fixade ni :-)!
 
 
Förälder   2018-05-15 20:30:02
Härligt! Grymt bra fixat Lugo o Co
 
 
Micke Å   2018-05-14 19:21:59
Världsklass på hela resan, kommer vi garanterat att vilja följa med på igen ✌

Stort tack till er som gjorde jobbet 😍
 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2017