Tullinge SK Tullinge SK     Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Åströms Rör
Vicky Teknik AB
Trimtex
Mila Halogen

TSK-intro för nya medlemmar


Skrivet av Per Lengquist Inlagt  2008-03-30 21:15:53
Uppdaterad 2022-03-30 15:41:55

Filer

Här kommer lite blandad information som kan vara intressant för dig som är helt ny i klubben.

Tisdagsträning för alla

Tisdagar tränar hela klubben samtidigt. Start kl 18. Löpträning (förutom på vintern då det är längdskidor för dem som vill). Detta är klubbens stora gemensamma träningsdag då ALLA tränar samtidigt.

Det gäller alla tisdagar året runt utom julafton och sommarsemestern.

För mer information om ungdomsgrupper se flik Orientering/ungdom : Ungdom
Se även kalendern för aktuella ungdomsträningar. 

Träningar för juniorer och seniorer ordnas av träningskommittén som utser ansvariga.

Info via hemsidan under rubriken Träning.

Dessutom finns en grupp vuxna som inte elitsatsar som brukar springa distanspass tillsammans. Utöver detta brukar det vara spridda mindre grupper som tränar efter eget tycke, samt några som lunkar eller promenerar själva. Kort sagt finns något för alla.

Våra cyklister tränar i grupper uppdelade efter ålder och erfarenhet, både barn och vuxna."Cykel"

Efter träning och dusch äter alla soppa och mackor till självkostnadspris. Mycket trevligt! Soppan ordnas av klubbens medlemmar enligt en lista som görs upp årsvis. "Soppalistan"

Obs! Det beskrivna träningsprogrammet gäller "normalsituationen". Under rådande omständigheter hänvisas till kalendariet för aktuell information om träningar.

Torsdagsträning för alla

På vår och höst är det OL-skola på torsdagar. Ol-skolan riktar sig främst till undgomar med instruktörer/ledare för grupperna 7-8, 9-12 och 13-16, men är öppen för alla medlemmar som vill träna orienteringsteknik på lämplig nivå.

Hemsidan www.tullingesk.se

Klubbens hemsida (som du nu är inne på) används för all slags information.

Löpande info om träningar, resor etc finns under Snacket går (för seniorer o vuxna) och under TSKung (för ungdomarna).

Ungdomarnas årsprogram med alla datum för träningar och rekommenderade tävlingar finns under länken Ungdomssidor i vänsterspalten.

TSK i sociala medier

Vi har en Facebook-sida "Tullinge SK" och ett instagramkonto "Tullingesk" där vi löpande postar bilder och korta texter i syfte att marknadsföra klubben och visa upp vår verksamhet och våra klubbmedlemmar. Vi har även ett par interna Facebook-grupper, "TSK Medlem", TSK Träningspepp" och "Tullinge SK MTB", där vi exempelvis förstärker viktig information, påminner om deadlines och peppar varandra.

Passerkod till klubbstugan

Alla medlemmar får ha passerkod till klubbstugan. Prata med Peter Emanuelsson ( pe.emanuelsson(a)gmail.com ) i klubben.

Städlistan

Vi medlemmar turas om att ansvara för städning av klubbstugan. Normalt har två familjer ansvar tillsammans en vecka. Den veckan skall man också ordna soppa o mackor på tisdagsträningen.

Mer info på egen sida på hemsidan under länken "Städlistan" i vänsterspalten.

TSK:s träningskläder

I klubbstugan finns en klubbshop med ett litet urval av tävlingströjor, byxor och mössor mm i klubbens färger. Beställning av övriga tränings- och tävlingskläder finns att beställa i vår webshop hos Trimtex två gånger per år (information finns på hemsidan när det är dags för beställning). Leverans brukar ske efter ca sex veckor.

Shopen är öppen de flesta tisdagskvällar efter träningen. I övrigt öppnas shopen vid behov.

Ytterligare vuxenträning

För vuxna som vill träna orientering under enkla former kan jag tipsa om dessa:
- Vinterserien/Sommarserien 
- HittaUt/Naturpasset/Motionsorientering

Mer än orientering

TSK är också aktiva inom mountainbike (MTB). Se mer under Cykel här på hemsidan.

På vintern är många längdskidåkare.

Tävlingar

Det är bra - och kul! - att vara med på så mycket tävlingar som möjligt. Det är inga speciella certifieringskrav för att delta i tävlingar.

Förutom vanliga tävlingsklasser (se nedan) finns nästan alltid öppna klasser där man kan välja svårighetsgrad fritt.

Anmälan till tävling görs nästan alltid på Eventor (se nedan).

Tävlingsanmälan: Eventor

En sajt/tjänst där man anmäler sig till tävlingarna. När du blir TSK medlem får du användarnamn och lösenord till Idrott Online och Eventor.

Klassindelning på tävlingar

I orientering finns det tävlingsklasser baserade på ålder.

Ungdomarnas klasser är i tvåårs-intervaller så till exempel alla som fyller 11 och 12 under året springer i H12 eller D12.

D10: Flickor upp till 10 år
H10: Pojkar upp till 10 år
D12: Flickor upp till 12 år
H12: Pojkar upp till 12 år
D14: Flickor upp till 14 år
H14: Pojkar upp till 14 år
D16: Flickor upp till 16 år
H16: Pojkar upp till 16 år

Den svåraste och tuffaste tävlingsklassen är H21 resp D21. Det är den officiella seniorklassen. Därefter vänder skalan när formen avtar med åldern:

D35: Damer 35 år och äldre
H35: Herrar 35 år och äldre
D40: Damer 40 år och äldre
H40: Herrar 40 år och äldre osv.

Ibland skriver man HD12 och menar då förstås D12 och H12 tillsammans. Ungdom är man till och med HD16.

U-klasser

För nybörjare med uppföljare finns s.k. U-klasser. (I HD-klasserna är det inte tillåtet med uppföljare).

De liknar ofta de yngre HD-klasserna i svårighetsgrad enligt följande:
U1 = Inskolning (grön)
U2 = HD10 (vit)
U3 = HD12 (gul)
U4 = HD14 (orange)

Öppna klasser

De flesta tävlingar har även öppna klasser. Man väljer en bana som har en längd och svårighetsgrad som passar med ens egen nivå. Man kan anmäla sig direkt på plats på tävlingen. Fungerar för övrigt utmärkt även för föräldrar...

Miniknat

På stora tävlingar finns det oftast miniknat, som är en snitslad bana för de allra yngsta, oftast med något litet pris direkt vid målgång. Bra om man har småsyskon!

Svårighetsgrader - färgskalan

För oss som lär sig orientering finns en skala som markerar svårighetsgrad på banor med färger, lite på samma sätt som i judo och karate. Skalan går från grön till svart.

Svårighetsgraderna mappar oftast med de yngre tävlingsklasserna:
Inskolning/U1 = grön
HD10/U2 = vit
HD12/U3 = gul
HD14/U4 = orange
HD16 = röd el violett

Hur man kommer till tävlingen

Oftast med bil. Hör gärna med klubbkompisar om samåkning. Arrangörerna brukar ge en bra vägbeskrivning och sista biten är det oftast skyltat med kontrollskärmar eller röd-vita snitslar.

Standard är parkeringsavgift på 20 kronor. Sedan går man iväg till tävlingscentrum (kallas TC) där alla hålller till före och efter man springer.

Där hittar man klubbkompisarna under TSK's "klubbvimpel" en sk. beachvepa i vitt och röd/grönt med texten Tullinge SK. Det är oftast en liten bit att gå eller jogga till start (lämplig uppvärmning) så det gäller att vara ute i hyfsad tid – en timme före starttiden kan vara bra.

Start

Starten på en orienteringstävling kan verka lite komplicerad, men det brukar ge sig. Det finns alltid funktionärer som du kan fråga om hjälp.

Alla har en individuell starttid som man hittar i en startlista på TC eller på arrangörens hemsida innan tävlingen. När din starttid kommer upp kliver du över ett rep och en funktionär prickar av att du har rätt nummer på SportIdent-brickan.

Sedan får man gå fram och hämta sin kontrolldefinition, som man kan stoppa i en speciell ficka, oftast på armen, eller i kartfodralet.

En minut före start får man gå fram till kartan och titta på den (Gäller ungdomar. Vuxna får inte titta förrän startögonblicket).

Efter en pipsignal får man sedan springa iväg ut på banan. Startproceduren kan första gången vara lite knepig. Tveka inte att fråga någon av startpersonalen eller en klubbkompis.

Mål

När man kommer i mål ska man oftast komma ihåg att stämpla på mållinjen. Sedan brukar funktionärer lotsa fram löparna till avläsningen av SportIdent-brickan.

Det enda man måste komma ihåg egentligen är att man ska gå och läsa av brickan även om man brutit loppet av något skäl. Annars vet inte funktionärerna att du kommit i mål och kommer börja leta efter dig i skogen till slut.

Budkavle - Stafettorientering

En budkavle är samma sak som en orienteringsstafett. Det brukar vara masstart för första sträckan. Oftast växlar man genom att man hämtar nästa löpares karta på ett kartplank och ger den till honom/henne som ett slags stafettpinne.

Budkavlar är roligt och inte krångligare än en vanlig tävling när man väl är ute i skogen. På ungdomsbudkavlar är det vanligt att man har en eller flera sträckor där flera löpare får springa parallellt och förste löpare i mål av dessa växlar över till nästa sträcka.

I stafetter talas det om gaffling. Det är när löpare på samma sträcka har något olika placering av kontrollerna. Det används för att motverka att man följer efter andra löpare i stället för att orientera själv, så kallad hängning. Om en sträcka inte är gafflad så kallas den för Rak.

Ordlista

OL = orienteringslöpning

StOF = Stockholms orienteringsförbund (www.orientering.se/stockholm)

SOFT = Svenska Orienteringsförbundet

UP = StOFs ungdomspristävling för klasserna H/D12-H/D16, 11 tävlingar varav resultat från de 5 bästa tävlingar räknas. Läs mer på StOFs hemsida.

U-serien= Stockholms ungdomsserien som är en klubbtävling för ungdomar där alla som deltar är med och samlar poäng till klubben.

Sportident = Elektroniskt stämplingssystem. Används på nästan alla orienteringstävlingar i Sverige. En liten plastpinne som löparen sticker ned i en avläsare vid kontrollen för att registrera att hon har varit där. Även tiden registreras, vilket gör att man kan jämföra sig med andra kontroll för kontroll. Ofta kan man hyra SI-pinne av tävlingsarrangören. Du kan köpa en egen på www.sportident.se för ca 300kr. Då sparas också ditt namn och klubbtillhörighet med ditt 6-siffriga sportident-id i en databas (sker första gången du tävlar med din egen SI-pinne). Det gör att du på efterföljande tävlingar oftast bara behöver ange ditt SI-id vid anmälan.

Pinne = sportidentpinne

Bricka = sportidentpinne

Gaffling = I tävlingar där flera löpare startar samtidigt brukar man förhindra Hängning genom att göra olika varianter av banan. Flera löpare kan fortfarande ha samma bana, men ingen vet vilken bana någon annan har, så man gör klokast i att orientera själv :-) Gaffling är vanligt vid stafetter. Då brukar gafflingen vara sådan att alla lag har alla varianter av banan, men i olika ordning.

Hänga = Följa efter en annan löpare i stället för att orientera själv. Hängning är förstås förkastligt för riktiga orienterare ;-)

Skugga/uppföljare = Yngre oerfarna löpare har ofta med sig en vuxen följeslagare. Denne springer en bit bakom och kan hjälpa till när det blir för svårt.

Bo = Ett "Bo" är en kontrollpunkt på en bana som man återkommer till flera gånger under banan.

Kontrolldefinition = En liten lapp som beskriver vilken kodsiffra varje kontroll på din bana har. Den beskriver också med speciella tecken exakt var kontrollskärmen sitter - till exempel "östra sidan av stenen".

Kodsiffra = En unik sifferkod mellan 31 och 500 som varje kontroll har. Detta behövs eftersom samma kontroll kan användas på flera banor i samma tävling.


  Länkar
  

 

Kommentarer >> Lägg in en kommentar
 
Henrik D   2015-04-15 21:25:25
Uppdaterat med välkomsbrev och länkar till cykel och soppalista
 
 
Maria Kärrström   2012-08-20 14:45:21
Jag har uppdaterat avsnittet om klädshopen.
 
 
Per Lengquist   2011-05-23 09:53:49
Rutinen med nyckel till klubbstugan gäller inte i nya klubbstugan. Nu skall man kontakta Peter E för att få en personlig kod.
 
 
Per   2011-05-23 09:52:52

 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2020